Home / ANASAYFA / Tasarım Harikası Kul Şerif Camisi- Tataristan
kul-serif-camii-5

Tasarım Harikası Kul Şerif Camisi- Tataristan


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/decobaz/public_html/wp-content/plugins/onceki-yazi-linki/onceki_yazi_linki.php on line 56

Adını o dönemin parlak devlet ve din adamı olan İmam Kul Şerif’ten alan Kul Şerif Camisi, 1552’de Rus Çarının kazan hanlığına saldırısı sonucunda tamamen yıkılarak yerle bir edilmiş olan Kazan Hanlığının baş Camisinin anısına 1996 da yeniden yaptırılmıştır.

Kul Şerif Camisi, Tataristan’da İslam devletinin ve İslam dininin yeniden doğuşunu sembolize eden mükemmel bir camidir. Bölge rölyeflerinde bulunan yükseklik farkı nedeni ile alt ve üst şeklinde iki tane platform üzerinde bulunmaktadır.

Alt platform müze olarak tasarlanmış olup, müze ziyaretleri yapılmaktadır, üst taraf ise tamamen dini amaçlıdır ve sadece dini törenler için kullanılır. Bayram namazlarının da kılındığı Tasarım harikası Kul Şerif Camisi avlusu 6.000 kişilik cemaat kapasitesine sahiptir.

“Bismillah” sembolü caminin mimari kompozisyonunun özünü ve içeriğini meydana getirmektedir. Bu tarihse, tasarım harikasının sanatsal yüzünün bir diğer sembolü ise gelişimi ve yeniden doğuşu anlatan “lale” desenleri olmuştur.

Doğu halkı arasında çok yaygın kullanılan lale sembolü, Tatar milli arasında yer almakta ve mimaride sıkça kullanılmaktadır. Lale aynı zamanda BDT ve Doğu Avrupa Müslümanlarının, Rusya’nın Din İşlerinin idaresini sembolize eder.

Kul Şerif Camisinin ana kısmının kenarlarında 55 metre yüksekliğinde 4 ana minare vardır. Bu 4 minarenin dışında 2 küçük minare, 4 tane de dekoratif minare bulunmaktadır.

Bir önceki yazımız olan ANTRENİZİ DEKORE EDERKEN BU HATALARI YAPMAYIN. başlıklı makalemizde antre dekorasyonu, antre dekorasyonunda yapılan hatalar ve ev dekorasyonu hakkında bilgiler verilmektedir.

94 queries 0,541